Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών αποφάσισε ομόφωνα όπως εκλέξει ως Εξωτερικό Μέλος της τον Καθηγητή Συμεών Χρ. Συμεωνίδη. Η απόφαση λήφθηκε στην 56η Τακτική Συνεδρία της Ολομέλειας της Ακαδημίας στις 19.6.2024, κατόπιν πρότασης της Τάξης των Ηθικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.
Δυνάμει της νομοθεσίας, τα Εξωτερικά Μέλη της Ακαδημίας είναι διακεκριμένα πρόσωπα που είναι πολίτες της Δημοκρατίας ή πολίτες άλλων κρατών που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Δημοκρατίας τα οποία έχουν αναγνωρισμένο ουσιώδες έργο, κατά την κρίση της Ακαδημίας, και διεθνή παρουσία ανάλογη με εκείνη των Τακτικών Μελών και που με τα έργα και τις γνώσεις τους κρίνεται από την Ακαδημία ότι δύνανται να βοηθήσουν αυτή στο έργο της και τη Δημοκρατία γενικότερα.
Ο Καθηγητής Συμεωνίδης γεννήθηκε στον Λυθροδόντα και σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, λαμβάνοντας το 1972 πτυχίο νομικής με βαθμό 10, και ακολούθως το 1973 πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Συνέχισε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, απ’ όπου απέκτησε τα πτυχία Master in Law και S.J.D. Το 1976 άρχισε τη διδακτική του σταδιοδρομία στη Θεσσαλονίκη και το 1978 συνέχισε στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, όπου υπηρέτησε και ως αντιπρύτανης για εφτά χρόνια. Στη Λουιζιάνα κατείχε την διακεκριμένη έδρα Albert Tate. Το 1999 εξελέγη κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Willamette στο Όρεγκον των ΗΠΑ, θέση στην οποία υπηρέτησε για δώδεκα χρόνια. Στο Πανεπιστήμιο αυτό κατέχει τη διακεκριμένη τιμητική έδρα Alex L. Parks, ενώ έχει ανακηρυχθεί Κοσμήτορας επί τιμή.
Έχει δημοσιεύσει 30 βιβλία και 150 νομικές μελέτες σε οκτώ γλώσσες. Τα Ανώτατα Δικαστήρια των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ έχουν κάνει 25 τιμητικές παραπομπές στο έργο του, χαρακτηρίζοντάς τον «ηγετική αυθεντία στο Δίκαιο των ΗΠΑ». Επίσης, έχει χαρακτηρισθεί «ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης» και «γίγας του ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου» των ΗΠΑ, «ο πατέρας των κωδικοποιήσεων» και «ο ηγετικός εμπειρογνώμων του συγκριτικού ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου στον κόσμο». Εκτός από τη διδακτική σταδιοδρομία του, έχει και πλούσιο νομοθετικό έργο που περιλαμβάνει κωδικοποιήσεις για τρεις αμερικανικές πολιτείες, συμμετοχή στη σύνταξη δύο διεθνών συνθηκών και παροχή νομοτεχνικών συμβουλών σε διεθνείς οργανισμούς,
το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κυβερνήσεις κρατών.
Παρά τη μακρά απουσία του από την Κύπρο, ο Καθηγητής Συμεωνίδης διατήρησε πάντοτε τους στενούς δεσμούς του με αυτή, Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη δίκη που είχε γίνει στην Ινδιανάπολη το 1989 για την επιστροφή στην Κύπρο των τεσσάρων ψηφιδωτών της Κανακαριάς, ενώ συμμετείχε σε πληθώρα άλλων υποθέσεων ανάκτησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω δικαστικών διαδικασιών, συνεισφέροντας την εμπειρογνωμοσύνη του ως ειδικός στο δίκαιο πολιτιστικής κληρονομιάς και στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο. Επίσης, εκπροσώπησε την Κύπρο σε αρκετές συνδιασκέψεις και οργανισμούς, σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το 2012 μετέβη στις Βρυξέλλες και για έξι μήνες προέδρευε ή συμμετείχε στις διαδικασίες ευρωπαϊκής ενοποίησης σε σημαντικούς κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Δικαίου, περιλαμβανομένης της αναθεώρησης του Βρυξέλλες Ι και της διαπραγμάτευσης του Ρώμη ΙΙΙ. Ιδιαίτερης σημασίας υπήρξε επίσης η αποδοχή του να διοριστεί ως επικεφαλής της επιτροπής που συνέβαλε στη δημιουργία του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η διεθνής αναγνώρισή του φαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακήρυξή του ως Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Νομικών Επιστημών και της Αμερικανικής Εταιρείας Συγκριτικού Δικαίου. Έχει εκλεγεί ως μέλος του Αμερικανικού Νομικού Ινστιτούτου και μέλος της Τάξης του Coif, ενώ έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος της Ένωσης Αμερικανικών Νομικών Σχολών για το πεδίο του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου. Μεταξύ των πολλών διακρίσεών του σημειώνεται η εκλογή του το 2021 ως μέλους της Academia Europaea. Το 2019 εκλέχθηκε επίτιμο μέλος του Institut de Droit International. Το 2017 ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Κίνας και εξωτερικό μέλος της Ακαδημίας Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Βενεζουέλα. Είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Willamette και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Robert L. Misner Award for Excellence in Faculty Scholarship (2016), και το Certificate of Merit της Αμερικανικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου (2015), ενώ από την Αμερικανική Εταιρεία Συγκριτικού Δικαίου έχει τιμηθεί με το Lifetime Achievement Award (2015), το Courtland H. Peterson Senior Scholar Prize (2013), και το Friedrich K. Juenger Prize in Private International Law (2001). Η Academia Mexicana de Derecho Privado y Comparado ονόμασε το εθνικό της συνέδριο για το 2011 προς τιμήν του, ενώ τιμήθηκε από την Asociación Americana de Derecho Internacional Privado για την εξαιρετική του συμβολή στην προώθηση του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου. Το Louisiana Law Review αφιέρωσε ένα ολόκληρο τεύχος προς τιμήν του το 2000. Ως αναγνώριση του έργου του, η Ακαδημία του απένειμε το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2022.
Κυπριακή Ακαδημία
Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών