Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, γεννήθηκε στη Λευκωσία και σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο τoυ Λονδίνου. Εργάστηκε στην Ιταλία, κυρίως στο British School at Rome. Το 1982 επέστρεψε στην Κύπρο και εργάστηκε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων ως Αρχαιολογικός Λειτουργός Επαρχίας Πάφου. Το 1992 διορίστηκε Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το 2000 προήχθη στη βαθμίδα του Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, θέση από την οποία αφυπηρέτησε το 2014. Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (1996-2000) και Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 1996 μέχρι την αφυπηρέτησή του.

Έχει διευθύνει ανασκαφές στην αρχαία Βερενίκη (Βεγγάζη) της Λιβύης, στο Ότραντο της νότιας Ιταλίας και στο Αββαείο του San Clemente στη Ρώμη. Για το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου διηύθυνε συστηματικές ανασκαφές στις Οικίες Ορφέα και Τεσσάρων Εποχών και στα Λουτρά του Τρίτωνα στην Πάφο, όπως και πολυάριθμες άλλες συστηματικές και σωστικές ανασκαφές στην Επαρχία Πάφου. Για το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνδιηύθυνε το πρόγραμμα αρχαιολογικής επισκόπησης και ανασκαφής «Ποταμιά-Άγιος Σωζόμενος», και συνεχίζει να διευθύνει το πρόγραμμα ανασκαφών και μελέτης στους «Άγιους Πέντε», Γεροσκήπου, και στην Οικία του Ορφέα στην Πάφο. Έχει παρουσιάσει την έρευνά του σε περισσότερα από 150 διεθνή συνέδρια και έχει δώσει δημόσιες διαλέξεις και σεμινάρια στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Αυστραλία. Έχει δημοσιεύσει γύρω στα 170 επιστημονικά άρθρα, και είναι ο συγγραφέας ή επιμελητής/συν-επιμελητής έκδοσης 20 βιβλίων.

Είναι Αντιπρόεδρος της Association Ιnternationale pour l’Etude de la Mosaïque Αntique (AIEMA) και Επίτιμος Πρόεδρος της International Committee for the Conservation of Mosaics (ICCM), της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος από το 1996 μέχρι το 2014. Την περίοδο 2014-2018 διετέλεσε Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου.

Το 1988 εξελέγη Fellow του Society of Antiquaries of London και το 2015 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με το αξίωμα του Grande Ufficiale della Stella d’Italia.