Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών αποφάσισε ομόφωνα όπως εκλέξει ως Αντεπιστέλλον Μέλος της, τον Καθηγητή Γεώργιο Παυλάκη. Η απόφαση λήφθηκε στην 57η Τακτική Συνεδρία της Ολομέλειας της Ακαδημίας στις 18.9.2024, κατόπιν πρότασης της Τάξης των Θετικών Επιστημών.
Δυνάμει της νομοθεσίας, τα Αντεπιστέλλοντα Μέλη της Ακαδημίας είναι καταξιωμένες προσωπικότητες στις επιστήμες, στα γράμματα και στις τέχνες οι οποίοι με τα έργα και τις γνώσεις τους κρίνονται από την Ακαδημία ότι δύναται να βοηθήσουν αυτή στο έργο της και τη Δημοκρατία γενικότερα.
Ο Καθηγητής Παυλάκης θεωρείται ένας εξέχων επιστήμονας στον τομέα της βιοϊατρικής έρευνας και απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης για τη σημαντική συνεισφορά του στην επιστήμη. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Syracuse University των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Μοριακή Βιολογία. Έχει εργαστεί σε κορυφαίες ερευνητικές ομάδες και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του National Cancer Institute (NCI) στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δραστηριοποιείται ως επικεφαλής ερευνητής.
Οι κύριες ερευνητικές του κατευθύνσεις περιλαμβάνουν τη μελέτη του HIV/AIDS, την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών, καθώς και βασικές πτυχές της μοριακής ιολογίας των ρετροιών, συμπεριλαμβανομένου του ιού HIV-1. Έχει σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη ανοσοθεραπειών και εμβολίων για AIDS και καρκίνο. Η συμβολή του για την ανάπτυξη νέων ανοσοθεραπειών καρκίνου με βάση την Ιντερλευκίνη-15 ήταν καθοριστική για την πρόσφατη έγκριση του φαρμάκου από το Food and Drug Administration (FDA, USA). Οι τεχνολογίες που έχει αναπτύξει έχουν περιγράφει σε περισσότερες από 90 πατέντες και χρησιμοποιούνται εντατικά σε πολλούς τομείς της βιοτεχνολογίας. Η τεχνολογία codon/RNA optimization χρησιμοποιείται σε όλα τα εμβόλια RNA και DNA που παρασκευάζονται σήμερα, σε πολλά αλλά εμβόλια που χρησιμοποιούν vectors, σε πάρα πολλές μεθόδους για γενετικές θεραπείες και στην παραγωγή πρωτεϊνικών φαρμάκων. Ο Καθηγητής Παυλάκης έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα σε κορυφαία περιοδικά και έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις για το έργο του.
Επιπλέον, έχει επιδείξει εξαιρετική ηγετική ικανότητα και έχει καθοδηγήσει πολλούς νέους επιστήμονες στον χώρο της έρευνας. Έχει συμβάλλει στην εκπαίδευση μεγάλου αριθμού νέων επιστημόνων, πολλοί από τους οποίους διαπρέπουν σε ακαδημαϊκές θέσεις και στη φαρμακευτική βιομηχανία. Επίσης, έχει αναπτύξει σημαντική κοινωνική δράση και συμμετέχει σε πολλές προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού για ιατρικά θέματα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συμβουλευτικές επιτροπές σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Η εργασία του έχει επηρεάσει βαθιά τον τομέα της ιατρικής έρευνας και έχει συμβάλει στη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής πολλών ανθρώπων παγκοσμίως.
Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών