Η Ολομέλεια της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών αποφάσισε ομόφωνα όπως απονείμει Οίκοθεν Βραβείο στον Δρα Γεώργιο Κωνσταντίνου ως αναγνώριση της συμβολής του στην κοινωνία και στον πολιτισμό. Η απόφαση λήφθηκε στην 56η Τακτική Συνεδρία της Ολομέλειας της Ακαδημίας στις 19.6.2024, κατόπιν πρότασης της Τάξης των Γραμμάτων και των Τεχνών.
Το Οίκοθεν Βραβείο απονέμεται σε καταξιωμένες προσωπικότητες των επιστημών, των γραμμάτων ή των τεχνών, με σημαντική προσφορά και αναγνωρισμένα επιτεύγματα στον τομέα τους. Το Βραβείο συνιστά αναγνώριση των προσωπικοτήτων που συνδέονται με την Κύπρο και που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη των επιστημών, των γραμμάτων ή των τεχνών στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. Το Βραβείο θα απονεμηθεί επίσημα στην Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας τον Δεκέμβριο του 2024.
Ο Γεώργιος Κωνσταντίνου υπηρέτησε το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης της Κύπρου από το 1964, και από τη θέση του διευθυντή από το 1980 έως το 1999. Υπό την ηγεσία του το Τμήμα ξεκίνησε πολλά πρωτοποριακά έργα, συμπεριλαμβανομένων μεταλλευτικών ερευνών, υδρογεωλογικών, μικροσεισμικών, μικροζωνικών, νεοτεκτονικών μελετών και συνέβαλε στην εγκατάσταση του αυτόματου Κυπριακού Σεισμολογικού Δικτύου. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Φυσιογνωστικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών με άριστα,το 1962, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College οf Science, Technology and Medicine, λαμβάνοντας διδακτορικό πτυχίο στη Mεταλλευτική Γεωλογία το 1972 με υποτροφία τι ΙΚΥ. Το 1975 συνέχισε τη μεταδιδακτορική του έρευνα στη γεωχημεία στο πανεπιστήμιο του New Brunswick του Καναδά. Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες, στα πιο έγκυρα διεθνή περιοδικά αρχαιολογίας και γεωλογίας και στα πρακτικά πολλών διεθνών συνεδρίων, βασισμένες σε έργα που διεξήχθησαν στην Κύπρο και σε άλλες χώρες. Μνημειώδες είναι και το έργο που εξέδωσε μαζί με τον Ιωάννη Παναγίδη με τίτλο Κύπρος και Γεωλογία. Επιστήμη, Περιβάλλον, Πολιτισμός. Συνεισέφερε στον πολιτισμό με την παραγωγή πολύ σημαντικών ντοκιμαντέρ (κυρίως σε σκηνοθεσία του Πασχάλη Παπαπέτρου) «Τρόοδος και εγένετο Κύπρος», «Πενταδάκτυλος, τόσο κοντά… μα τόσο μακριά», «Περί Κυπριακού Μαρμάρου» και άλλα. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Κυπριακής Εταιρείας Τυποποίησης CYS για την εισαγωγή των Ευρωπαϊκών Προτύπων για τα οικοδομικά υλικά. Ο Γεώργιος Κωνσταντίνου τιμήθηκε με το Βραβείο του Πανεπιστημίου Κύπρου (για το 2015) για την προσφορά του στην Κοινωνία και τον Πολιτισμό.
Κυπριακή Ακαδημία
Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών